Весела Петрова-за професията логопед

24E41CD7-C82A-45D0-89F7-060B87E1E58B

Здравей, Веси! Представи ни се-в професионален и личен план?
Здравейте! Казвам се Весела Петрова. Практикуващ логопед съм от 2007-ма година, вече 15 години. В личен план съм семейна също от 15 години, имам дъщеря на 12 и син на 7 години.

Разкажи ни накратко за логопедичната терапия?
Логопедичната терапия е насочена към всеки, който има затруднения с артикулацията и комуникацията. Тя включва много широк спектър от нарушения-артикулационни нарушения, заекване, липса на реч, забавено речево развитие, затруднения с четенето, писането, математическите операции, афазии, нарушения в хранителните механизми и много други.

За каква възраст е подходяща логопедичната терапия?
Логопедичната терапия е подходяща за всяка възраст.

Кога най-рано родителите могат да потърсят консултация със специалист?
В първия момент, когато имат притеснение.

Какви са симптомите, които да подскажат на родителя, че детето му има нужда от консултация с логопед?
Консултация може и трябва да бъде направена, веднага щом родителят усети, че детето му има проблем. Все още съществува мнението, че преди 3 години е рано и ненужно да се търси логопед. Това разбиране обаче, е доста погрешно. Колкото по-рано се установи проблемът и се започне терапия, толкова по-успешна е тя. В кабинетите ни консултираме деца от кърмаческа възраст до възрастни.

Как протича едно занятие с теб?
Ние-логопедите сме благословени с една от най-приятните професии, защото водеща дейност при нас е играта. Така часовете в кабинета са изпълнени с веселие и позитивни моменти. Когато едно дете се чувства сигурно и спокойно с терапевта си, сесиите минават успешно. Чрез играта се справяме по-лесно и с по-сериозни трудности.

С какво родителят може да подпомогне работата на логопеда, за да подпомогне развитието на говора?
Основна цел при работата ми с децата е да привлека родителите като ко-терапевти. Тогава резултатите настъпват много по-бързо. Важно е родителите да общуват пълноценно с децата си. Да говорят с тях, да играят с тях. Трябва да им показват и разказват всичко за заобикалящия ги свят. Четенето на приказки също е ключово за развитието на детето. В свят, пълен с технологии, не забравяйте, че реч се учи от човек, а не от екраните!

Какво за теб е работата като логопед в Логопедичен център „Нелино“ и Логопедичен и образователен център „Нелино 2“?
Удоволствие, призвание и огромна привилегия. Когато години след приключила терапия, ми позвъни дете, за да ме поздрави и да ми каже: „Веси, благодаря ти за всичко, на което ме научи! Липсваш ми!“,чувството е неописуемо. Тогава, колкото и да е трудно и изморително на моменти, си казвам „Продължавам, защото си струва!“

Искаш ли да благодариш на някой?
Разбира се! На първо място на семейството ми-те най-често са лишени от присъствието ми вкъщи и винаги са зад гърба ми, дори, когато съм на път да се откажа в дадена ситуация! На родителите за доверието и за това, че ми поверяват най-ценното си и не на последно място на децата, които ми дават толкова много истинска, неподправена обич, несравнима с нищо! Благодаря!

Интервю: Роси Иванова
Снимка за блога: личен архив

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest